Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Tüm Detayları ile MSÜ 2. Seçim Aşamaları – MSÜ Mülakat Aşamaları Nelerdir?

Tüm Detayları ile MSÜ 2. Seçim Aşamaları – MSÜ Mülakat Aşamaları Nelerdir?

Milli Savunma Üniversitesi bünyesindeki Harp Okulları ya da Astsubay Meslek Yüksekokullarında öğrenim görmek üzere tercihte bulunacak askeri öğrenci adayı gençlerin, Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün resmi web adresindeki Personel Temin Dairesi Başkanlığı sayfası üzerinden ilan edilen adımları izlemeleri gerekir. Bu adımlar doğrultusunda yapılan başvurular neticesinde yazılı sınava girip belirli bir oranda başarı elde edilen adaylar MSÜ 2. seçim aşaması için çağrılırlar. Burada adayların MSÜ mülakat aşamaları kapsamında çeşitli konularla alakalı yeterlilikleri ölçülür ve askeri öğrenci olarak öğrenim görmeye uygun olup olmadıklarına karar verilir. 

MSÜ 2’nci Seçim Aşamaları Çağrı Puan Türleri Hangileridir?

Kara Harp Okulu için:

  • MSÜ sayısal puanı
  • MSÜ eşit ağırlık puanı

Deniz Harp Okulu için:

  • MSÜ sayısal puanı

Hava Harp Okulu için:

  • MSÜ sayısal puanı

Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu için:

  • MSÜ sayısal puanı
  • MSÜ eşit ağırlık puanı
  • MSÜ sözel puanı
  • MSÜ genel puanı

Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu için:

  • MSÜ sayısal puanı
  • MSÜ eşit ağırlık puanı
  • MSÜ sözel puanı
  • MSÜ genel puanı

Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu için:

  • MSÜ sayısal puanı
  • MSÜ eşit ağırlık puanı
  • MSÜ sözel puanı
  • MSÜ genel puanı

Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu için:

  • MSÜ puan türleri arasından adayın en yüksek puana sahip olduğu puan türü

MSÜ 2’nci Seçim Aşamasında Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Adaya ait nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • Diploma veya geçici mezuniyet belgesi
  • MSÜ sınavına girilen yıla ait sonuç belgesi
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu
  • E-devlet şifresi

Yukarıdaki belgelerin yanı sıra adayların fiziki yeterlilik testine katılabilmeleri için ayrıca birtakım belgeleri de seçim aşamaları esnasında yanlarında bulundurmaları gerekir. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:

Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları 2’nci Seçim Aşamaları Nelerdir?

2. seçim aşamalarına çağrılan adaylar, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları için farklı kriterler doğrultusunda birbirinden farklı sayıda ve şekilde çeşitli değerlendirme süreçlerine tabi tutulurlar. Hava Harp Okulu mülakat aşamaları 3 gün, Kara Harp Okulu mülakat aşamaları ve Deniz Harp Okulu mülakat aşamaları ise 2 gün sürer. Astsubay Meslek Yüksekokulları mülakat aşamaları ise Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu adayları için uygulanan müzik yeteneği ve müzik bilgisi seviye tespit sınavı ile birlikte toplamda 2 gün sürmektedir.

Evrak Kontrolü

MSÜ evrak kontrolü aşamasında adayların, T.C. kimlik numaralarının yazılı olduğu ve fotoğraflarının yer aldığı nüfus cüzdanları ile başvuru esnasında MSÜ ile paylaştıkları zorunlu belgelerin doğruluğunun tespiti yapılır. Yapılan kontrolde başvuru koşullarını sağlamadığı tespit edilen adaylar seçim aşamalarına katılamazlar.

Kişilik Değerlendirme Testi

Adayların kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılan sözlü mülakatı destekleyen veri nitelikli bir aşamadır. Kişilik değerlendirme testi işleminde adayların test sonuçlarına göre eleme yapılmaz.

Fiziki Değerlendirme

Adayların fiziki açıdan değerlendirme sürecidir. Bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri ve ilgili komutanlıklar tarafından belirlenen sağlık şartlarında yer alan boy ve kilo oranları esas alınır. Belirlenen boy-kilo endeksine sahip olmayan adaylar bu aşamada elenirler. Boy-kilo değerlendirmesinde esas alınan değerler aşağıdaki tablolarda belirtilen şekildedir.

Fiziki Yeterlilik Testi

MSÜ spor mülakatı kapsamında adayların fiziki yeterlilik testinde gösterdikleri performansa bakılır. Bu mülakat sırasında adayların çabukluk, çeviklik, kondisyon ve koordinasyon gibi özelliklerini ortaya çıkartmak adına belirlenen spor aktivitelerine katılım göstermeleri beklenir. Bu aktivitelerin içeriğinde 400 metre koşu, uzun atlama, mekik, basketbol topu fırlatma ve barfiks gibi birçok branşı kapsayan temel hareketler yer almaktadır. Adayların genel olarak 5 branşın en az 4’ünden 1’er puan alması gerekir. 2 veya daha fazla branştan puan almayı başaramayan adaylar bu aşamada elenirler.

Fiziki değerlendirme süreci ve fiziki yeterlilik testi hakkında detaylı bilgi için: MSÜ Fiziki Yeterlilik Şartları Nelerdir? Fiziki Yeterlilik Sınavına Kimler Katılabilir?

Psikomotor Testi

Yalnızca Hava Harp Okulu adayları bu teste tabi tutulurlar. Bu aşamada adayların el-ayak-göz koordinasyonu ile dikkat ve tepki hızını değerlendirmek, uçuş için temelde risk arz edebilecek algılama hızındaki problem çözme yeteneklerini ölçmek amacıyla bilgisayar ortamında test uygulaması yapılır.

Sözlü Mülakat

Bu aşamaya kadar tabi tutuldukları testlerde başarı gösteren adaylar, test ve sınavlar ile tespit edilemeyen bireysel özelliklerini anlamak amacıyla, yüz yüze görüşme yönteminden faydalanılarak sözlü mülakata alınırlar. Mülakat esnasında komisyon tarafından adayın kendine güveni, heyecan durumu, davranışlarındaki tutar, askerlik mesleği hakkındaki isteği, Türkçeyi kullanma becerisi ve diksiyon yeteneği gibi konular üzerinde durulur.

MSÜ sözlü mülakat süreci ile ilgili daha detaylı bilgi için: MSÜ Sözlü Mülakat Soruları, Verilmesi Gereken Cevaplar ve Mülakat Tavsiyeleri

Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespiti

Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu adayları, 2. seçim aşamalarında müzik yeteneği ve müzik bilgisi seviyesi tespiti sınavına tabi tutulurlar. Adaylar bu aşamada teorik müzik bilgileri ve çalgı performansları kapsamında değerlendirilirler.

Sağlık Muayenesi

MSÜ mülakat aşamalarında başarılı olan adaylar, TSK Sağlık Yönetmeliği‘ne uygun şekilde “Askeri Öğrenci Olur” onaylı sağlık raporu almaları için anlaşmalı hastahanelere sevk edilir.

Öğrenci Seçme Uçuşu

Sağlık muayenesinde askeri öğrenci olmaya uygun bulunan adaylardan Hava Harp Okulu için tercihte bulunanların sağlık raporunda aynı zamanda “Hava Aracında Uçucu Yetiştirilmeye Elverişlidir” ibaresinin yer alması gerekir. Doktor muayenesi sonucu sağlık raporuna bu ibarenin işlendiği adaylar öğrenci seçme uçuşu aşamasına tabi tutulurlar.

İntibak Eğitimi

İntibak eğitimi aşamasında adayların askerliğe uyum sağlama ihtimalleri değerlendirilir. Bu deneme sürecinde öğrencilerin temel ihtiyaçları ilgili okulun müdürlükleri tarafından karşılanır. İntibak eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, yemin töreninin ardından askeri öğrenci olmaya hak kazanırlar.

Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması

Mülakat aşamalarını başarıyla tamamlayan adayların hakkında ilgili kurum tarafından arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılır. Bu aşamada, sicilinde askeri öğrenci olmaya engel teşkil edecek bir durum tespit edilen adaylar, tüm mülakat aşamalarında başarı göstermiş olsalar dahi askeri öğrenci olmaya hak kazanamazlar.

MSÜ 2’nci Aşama Sonuçlarının İlan Edilme Süreci Nasıl İşler?

Adayların MSÜ’de öğrenim görmek üzere katıldıkları aşamalardan elde ettikleri puanlar derlenerek aday değerlendirme puanları belirlenir. Aday değerlendirme puanı, MSÜ sınavı ve mülakat aşamalarından oluşur. Aday değerlendirme puanı hesaplamasında MSÜ mülakat puanı yüzde kaç etkili sorusu ise şu şekilde yanıt bulur: Adayların MSÜ. 2. seçim aşamalarındaki başarı oranlarını sağlamaları ve her bir okul için ayrı ayrı belirlenen geçer not şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Dolayısıyla konuyla alakalı adayların her mülakat aşamasında kendilerinden beklenen düzeyde başarılı olmaları ve belirli bir yüzdesel başarıya sahip olmaları gerektiği söylenebilir.

Bir önceki yazımız olan Milli Savunma Üniversitesi Nerede? Yerleşke Adres ve İletişim Bilgileri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.