Muayene Olduktan Sonra Ne Zaman Askere Gidilir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek yaşı geldiği zaman askerlik vazifesini yerine getirmekle yükümlüdür. Örnek vermek gerekirse liseden mezun olan ve tecil hakkından yararlanmak istemeyen bir vatandaş, yaşı geldiği zaman askerlik muayenesine gitmek ve şartların uyumlu olması halinde celp döneminde atandığı birliğe gidip teslim olmak durumundadır. Bununla beraber sağlık ya da eğitim gibi gerekçelerle askerlik tecil ettirilebilir ve kişi askere gitme vaktini erteleyebilir. Lise mezunları, üniversite eğitimi almazlarsa üç sene, üniversite mezunları yüksek lisans yapmazlarsa iki sene tecil haklarından yararlanabilirler. Tecil süreleri dolduğunda muayene işlemlerini gerçekleştirmezlerse kaçak haline gelirler ve bunun cezasını ödemekle yükümlü olurlar.
Askerlik Muayenesi Oldum Ne Zaman Askere Giderim?
- Normal şartlar altında tecil süresi biten ya da tecilini bozduran bir vatandaş muayene işlemlerini gerçekleştirdikten sonraki celp döneminde askere gidebilir.
- Eğer tecil ile alakalı bir durum söz konusu değilse kişinin kütüğündeki askerlik şubesi hangi dönemde gidilmesine yönelik işlem yaparsa o dönemde askere gidilmesi gerekir.
- Eğer kişi vakti gelmesine rağmen kendi döneminde askere gitmediyse, yani bakaya kaldıysa muayene olduktan iki hafta sonra “devre kaybı“ sıfatıyla birliğine gönderilir.
Askerlik Muayenesi Olduktan Sonra Ne Yapılır?
Muayene işlemi gerçekleştikten sonra kişi celp döneminin resmi olarak açıklanmasını ve hangi şehirde, hangi birliğe teslim olması gerektiğini öğrenmek durumundadır.
Celp dönemleri ve teslim olunacak birlik açıklandıktan sonra yükümlü kişinin kendisine bildirilen tarihte birliğine teslim olması gerekir. Aksi durumda kaçak statüsüne geçen kişi birtakım yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
Muayene Olduktan Sonra Askere Gitmemenin Cezası Var mı?
Tıpkı askerlik muayenesinden kaçmak gibi muayene olduktan sonra askere gitmemek de cezai yaptırımların uygulanmasına sebep olur. Kişi, asker kaçağı olarak yaşadığı süreyle orantılı bir şekilde para cezası öder ve kaçaklığına verilecek cezanın kararlaştırılması için dosyası mahkemeye gönderilir. Eğer para cezasını ödemezse haciz yoluyla banka hesabındaki paraya el konarak ya da sahip olduğu herhangi bir varlığa el konarak paranın tahsili sağlanır. Ayrıca mahkemede hakkında hapis cezası kararı çıkarılabilir. Hapis cezası kararı çıkması halinde kişi belirlenen süre kadar hapis yattıktan sonra cezası biter bitmez doğrudan birliğine gönderilir ve askerliğini bitirmesi sağlanır.
Muayene Olduktan Sonra Askerlik Ertelemek Mümkün müdür?
Birçok vatandaş askerlik muayenesini gerçekleştirdikten sonra herhangi bir sebep yüzünden “Muayene oldum askere gitmek istemiyorum“ şeklinde talepte bulunabiliyor. Muayeneden sonra da askerliği ertelemek ya da bir başka deyişle tecil ettirmek mümkündür.
Askerlik dönemi gelen ve muayenesi tamamlanmış bir vatandaş birden fazla yöntemle askerlik tecil işlemlerini gerçekleştirebilir ve askerlik vazifesine başlayacağı tarihi ertelemeyi tercih edebilir.
- Eğer muayene olduktan sonra askere gitmek istemeyen vatandaşın askerliğine engel olacak bir sağlık sıkıntısı varsa bunu rapor ederek tecil işlemini gerçekleştirebilir. Eğer söz konusu sağlık problemi belirli bir süre içerisinde düzelebilecek bir sorunsa kişiye bir senelik tecil hakkı tanınır. Kişi bir sene sonra yine muayeneye gider ve şartlar uygunsa bu sefer celp dönemi geldiğinde askere gitmekle yükümlü olur. Ama üç defa arka arkaya sağlık raporu alınır ve bu sorun düzelmezse kişi ömür boyu askerden muaf tutulur.
- Diğer taraftan muayene sonrası eğitim sebebiyle askerliği tecil ettirmek de mümkündür. Eğer vatandaşın muayene sonrasındaki celp döneminden evvel kullanabileceği bir tecil hakkı bulunuyorsa eğitim durumunu ya da tecil hakkına sahip olduğunu belgeleyen dokümanlar ile birlikte askerlik şubesine başvuru yapması gerekir. Bu başvuru sonucunda tecil hakkı tanınacak ve muayene sonrasında vatandaşın askere gitmesine gerek kalmayacaktır.
- Muayene sonrasında celp dönemi gelmesine rağmen herhangi bir erteleme yani tecil işlemi yaptırmayan ve bu yüzden bakaya kalan vatandaşlar da eğitim durumlarını belgeleyen ya da herhangi bir sağlık sorununa sahip olduklarını gösteren bir belge ile askerlik şubesine gidip başvuruda bulunabilirler. Bu başvuru sonucunda askerlik tecil işlemi gerçekleştirilmiş olur fakat tutarı, bakaya kalınan süreyle orantılı şekilde belirlenen idari para cezasının ödenmesi gerekir.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.
AİLE HEKİMİNDE MUAYNE OLDUKTAN SONRA HERHANGİ BİR MUAYNE İŞLEMİ OLUYORMU ve hangi işlemleri yapmam gerekiyor
Merhaba
ben açık lise okuyorum ve benim tecilimi bozmuşlar yeni karara göre yoklama oldum muayne oldum ama beni 04.05.2023 kadar beni tecil etti nasıl oluyor bu ben anlamadım
tercihlerde en üste mayıs var dı ben ne zaman askere giderim tahminen
Teşekürler
Muaneyi 103 kiloyla geçtim şi.di 120 kiloyum iji günsonra teslim olacağım birliğe sorun olurmu
Merhaba Berk, Birliğinize katıldıktan sonra öncelikle katılış muayenesi olacaksınız. Bu katılış muayenesinde yeniden sağlık kontrolünden geçeceksiniz. Kontrol sonucu kilonuzun belirtilen şartlara uygun olmadığı tespit edilirse hakkınızda ertesi yıla bırakma kararı verilebilir. Askerlik hizmetine alındıktan sonra geçici hastalığı tespit edilenler hakkında ertesi yıla bırakma işlemi yapılır. “Ertesi Yıla Bırakma” kararında ilgili uzman tabip ve sağlık kurulunca hastalığın tıbbi seyri gözönüne alınır. Belirli bir süre takip edilmesi halinde, hastalığın gidişatında düzelme ya da ilerleme nedeniyle Hastalıklar Listesinde yer alan ilgili maddenin (A), (B) veya (D) dilimleri uyarınca hastalığın değerlendirilmesinde değişiklik ihtimali öngörülüyorsa bu kişiler hakkında ertesi yıla bırakma işlemi uygulanır. Ertesi yıla bırakma işleminin gerekçesi rapor içeriğinde açıkça belirtilir.
Merhaba ben askerde uzman jandarma olmak istiyorum ama bunun için hiç bir sınava girmedim acba askerde uzman jandarma olabilir miyim
Merhaba Cebrail, Jandarma Uzman Erbaş olmanın belli bazı şartları vardır. İlgili şartlara Bu Bağlantıdan ulaşabilirsin.
Merhaba cevap verdiğiniz için teşekkürler ben 2002 doğumluyum ve lise mezunuyum ama kpss sınavına girmedim kpss sınavına girmeden uzman jandarma olabilirmiyim
Ortaöğretim (Lise), Ön Lisans ve Lisan mezunu adaylar (Mesleki Nitelikli branşlara
müracaat edecek Ortaöğretim (Lise), Ön Lisans ve Lisan mezunu adaylar da dahil) KPSS puanı ile
başvuru yaparlar. KPSS puanın yoksa maalesef başvuruda bulunamazsın.
Teşekkür ederim cevaplâdıgınıž için
Merhaba sorularımı cevapladığınız için tekrar dan teşekkürler benim kpss sınavına girmeden uzman olarak başka bir alana başvurabilirmiyim yada askere gidip olabilir miyim
Rica ederim. Şuan lise mezunları için KPSS puanı aranmayan Jandarma Uzman Erbaş alımı yok. Fakat, diğer komutanlıklarda Lise mezunları için KPSS şartı aranmayan Uzman Erbaş alımları yapılmaktadır. Alım olduğu zaman bu Komutanlıklar internet sitelerinin duyurular kısmında ilan yayınlanmaktadırlar.
Çok teşekkür ederim bana çok yardımcı oldun son bir sorum olacak ben 2002 doğumluyum Ocak yada şubata askere gitmek için nezaman muayene olmam gerekiyor
Şubat 2021 sınıflandırma döneminde silahaltına alınmak isteyen yükümlülerin, 30 Kasım
2020 (dahil) tarihine kadar yoklama ve askerlik hizmeti ile celp tercihini e-Devletten veya en yakın
askerlik şubesine müracaat ederek yaptırmaları gerekiyordu. Şubat için geç kaldın. Sonraki dönem için tarihleri Askeralma Genel Müdürlüğünün internet sitesinden takip edebilirsin.
Teşekkür ederim de ben 2022 Şubat da gitmek istiyorum onun için Nisan da muayene olsam oluyormu
Olmaz, Kasımda askere çağrılırsın. 2022 Şubatta gidebilmen için en erken Eylül’de tecil bozdurmalı veya muayene olmalısın.
Teşekkür ederim
Lisans öğrencisi için muayneden sonra subaylık değilde er olarak çıkarsa tekrar erteleye bilir mi?