Özel Kuvvetlere Nasıl Girebilirim? Dış Kaynaktan Alım Var Mı?
Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı olan askerler yurt içi ve yurtdışından gelebilecek her türlü tehditi yok etmek için özel yetiştirilir. Zorlu bir eğitimden geçen askeri personel elliye yakın ders alır ve kurs sonunda Özel Kuvvetlere girme hakkını kazanabilir. Özellikle gençlerin sıklıkla merak ettiği Özel Kuvvetlere nasıl girebilirim ve hangi şartlar gerekir gibi soruların cevabını öğrenmek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Özel Kuvvetlere Nasıl Girebilirim?
Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda çalışan askerler üst düzey bir eğitimden geçmek zorundadır. Pusu, Baskın, Sabotaj, Kaçma – Kurtulma, su üstü ve sualtı harekat, yakın dövüş teknikleri, bomba imha, psikolojik baskıya dayanma, çöl sıcağında ve derin karda harekat, meskun mahallede teröristle mücadele, işkence ve sorguya dayanma, hayatı idame vb. dersler olmak üzere toplam 47 ders verilir. Eğitimler 72 hafta sürer ve gönüllülük esasına bağlı olarak dileyen kişiler yurt dışında eğitim görmeye devam edebilir.
Özel Kuvvetler Komutanlığı askeri personeli halk arasında bordo bereli olarak tanınır. Komutanlık TSK personeli muvazzaf askerler ve gönüllülük esasına bağlı olarak dış kaynaktan alım yapmaktadır. Subay, astsubay veya uzman erbaşlar üst komutanlığına ‘Özel Kuvvetlere Katılma’ dilekçesi verebilir ve gerekli şartları taşıyanlar davet edilir.
Dış kaynaktan alımlar en son 2016 yılında yapılmıştır. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda belirli dönemlerde dış kaynaktan alımlar yapılır ve alınan kişiler zorlu eğitimlerden geçer.
Özel Kuvvetler’de çalışan askeri personel psikolojik ve fiziksel birçok dersten geçer. Uygulamalı olarak alınan derslerde kişinin sınırları zorlanır ve maksimum fayda sağlanmaya çalışılır. Kursta başarısız olanlar veya devam etmek istemeyen kişiler TSK personeli ise eski birliğine dönebilir.
Özel Kuvvetler Şartları Nelerdir?
Özel Kuvvetler Komutanlığı sadece erkek adayları almaktadır. Adaylarda aranan özellikler şunlardır:
- T.C. vatandaşı olmak,
- Son yapılan KPSS P3 puan türünden en az 50 almak,
- Lisans mezunu olmak,
- Askerlik yükümlülüğünü yerine getirmiş olmak ancak askerliğini henüz yapmayan ve eğitim vb. durumlarla tecil ettirenler de başvuru yapabilir,
- Lisans mezunlarının 27 lisansüstü eğitim alanların en fazla 32 yaşında olması,
- TSK ile herhangi bir sebepten ilişiğinin kesilmemiş olması.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.