Sevk Kağıdında Yazan MUV. Özelliği Ne Anlama Geliyor? Açılımı Nedir?
Askerlik sistemindeki bazı bilgilerin alan yetersizliği ve askerlik jargonu içerisinde kısaltma şeklinde yazılıyor olması, bu terminolojiye hakim olmayan yükümlülerin aklını karıştırıyor. Bu akıl karışıklığına sebep olan kısaltmalardan biri de sevk kağıdında yer alan “muv. özelliği”dir. “Muv. özelliği” nedir sorusunun yanıtını, bu kısaltmayı adım adım değerlendirerek bulalım.
Muvazzaf Nedir?
Muv. şeklinde kısaltılan kelimenin doğru yazılmış hali muvazzaftır. Muvazzaf, Türk Dil Kurumunda yer alan tanımlamaya göre “görevli, sorumlu, vazifeli, yükümlü, kendisine vazife verilmiş kişi” anlamında kullanılmaktadır. Ayrıca bu kelime askerlik çağı gelen kişilerin, birliklerine teslim oldukları tarihten teskerelerini aldıkları tarihe kadar olan süredeki görev dönemlerini tanımlamak için de kullanılır. Bu bağlamda değerlendirildiğinde sülüste yazan muv. özelliği askerlikteki görevinizi tanımlamaktadır. Yükümlüler, acemi birliklerinde “muvazzaf özelliği”nde yazan görevlendirmeye göre eğitim veya kurs alırlar ve usta birliğinde bu görevden sorumlu olurlar. Ancak Deniz Kuvvetleriyle ilgili olarak, muvazzaf özelliğinde yazan görevlendirmenin çok geçerli olmadığı, birlik içerisinde bu dağıtımın yeniden yapıldığına dair çeşitli iddialar söz konusu.
Ayrıca bkz. SEVK BAŞLANGIÇ VE SEVK BİTİŞ TARİHİ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?
Muv. Özelliği Boşsa Görevlendirilmemiş mi Oluyorum?
Sistem tam olarak bu şekilde işlemiyor. Bilgisayar ortamında eğitim düzeyi ve TSK’nın ihtiyacına göre yapılan sınıflandırmada size uygun bir görev bulunamadığından veya görev alanları önceki adaylar tarafından doldurulduğundan muvazzaf özelliğiniz boş bırakılmış olabilir. Bu durumda askerde nöbet eri olacağınız veya herhangi bir sorumluluğunuz olmayacağı anlamına gelmiyor. Usta birliğinize gittiğinizde muhakkak sizin özelliklerinize göre bir görev bulunacaktır.
Ayrıca Bkz. Askerde Yapılan Bütün Görevler Askerde Ne İş Yapılır? En Rahat Görev Hangisidir?
Muvazzaf Özelliğimde Yazan Bilgiye Göre Ne İş Yapacağım?
Askerlik binlerce kişinin bir arada bulunduğu ve yüzyıllardır oturtulmuş bir sistem üzerinde herkesin belli bir görevi olduğu disiplinli bir yapıdır. Bu nedenle sevk kağıdında muvazzaf özelliğinde pek çok farklı açıklama yer alabilir. Kıdemli çavuş olabileceğiniz gibi şoför ya da başka bir görevlendirmede de yer alabilirsiniz. Tüm bu muvazzaf özelliklerine tek tek değinmek mümkün olmasa da kabaca üstünden geçerek ne iş yaptıklarına bakalım.
- Muv. özelliği kara birlikleri: Adından da anlaşıldığı üzere “karacı” olacağınız anlamına gelir. Burada önemli olan muvazzaf özelliğinden sonra belirtilen “Sınıf”ta ne yazdığıdır. Örneğin “Sınıf” bilgisinde “Motorcu” ibaresi yer alıyorsa acemi birliğinde motorlu araçlarla ilgili eğitim alacağınız ve usta birliğinde bu birimde görevlendirileceğiniz anlamına gelir.
- Muv. özelliği temel eğitim: Burada yalnızca “temel eğitim” şeklinde yazılmaz. Biz genel bir başlık altında değerlendirmek için öncesinde yer alan ibareleri çıkardık. Ancak bu tanım hangi branşta kaçıncı derecede eğitim alacağınızı belirtir. Örneğin “temel eğitim”den önce “is-302” yazıyorsa 302 zorluk seviyesinde istihkam eğitimi alacağınız anlamına gelir.
- Muv. özelliği deniz polisi: Yüksek ihtimalle inzibat olarak görevlendirileceksiniz. Yani deniz polisi olup kaçakçılık ve benzeri işlerle ilgileneceğinizi düşünüyorsanız bu hayali rafa kaldırmalısınız.
- Muv. özelliği şoför: Burada sülüste kesin “şoför” olarak yazmaz. “Şoför adayı” olarak not edilir. Bu da acemi birliğinde şoförlüğünüzün test edileceği ve yeterli görülmesi halinde şoförlük yapacağınız anlamına gelir.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.
Abi merhabalar 303) TEMEL EĞİTİM-3 başında da P var ne anlama geliyor?
Muv özelliği makam aracı sürücüsü yazıyor
Abicim öncelikle bilgilendirmen için teşekkür ederim ben bu yazılanlardan tatmin olmadım bir de şahsınıza sormak istedim MUV.ÖZELLİĞİ: (p-999) EĞİTİCİ ER ne demek zahmet olmazsa ogrenebilirmiyim
Eğitici er usta bitiğini aynı yerde yapıyor diyorlar bende şimdi gidicem eğitici er yazıyor senin usta acemi aynı yerdemiydi doğru mu bu söylenti
TOP-124) K/M TOP/OBÜS (175- 60 MM. K/M TOP ERİ
Ne demektir ?
Muvazzaf görevi kısmında sürücü yazıyor bu ne demek?
Abicim merhabalar bende 303) TEMEL EĞİTİM-3 böyle yazıyor başında da P var ne anlama geliyor