Sivil Memur Nedir? Sivil Memurlar Ne İş Yapar? Kimler Başvurabilir?
Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Akademi’lerinde çalışan ve asker olmayan memurlar sivil memur olarak adlandırılmıştır. Sivil memurlar her zaman askeriyede çalışır ve diğer memurların yaptığı işlemleri yürütür. Ancak diğer memurlara göre farklı hakları ve avantajları bulunmaktadır. Sivil memur nedir ve hakları nelerdir gibi soruların cevabını öğrenmek için özel içeriğimizi değerlendirebilirsiniz.
Sivil Memur Nedir?
MSB bünyesinde çalışan memurlar istisnai ve sözleşmeli olmak üzere iki gruba ayrılır. Atanan memurlar genellikle ilk atandığı birlikte çalışır ve emekli olana kadar aynı birlikte devam eder. Ancak sağlık, eş durumu vb. mazeretler varsa başka bir şehirde boş bir kadro varsa atanabilir. Sivil memurlar çoğu zaman atandığı ilk birlikten emekli olmaktadır.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı her yıl sivil memur alımı yapmaktadır. Atanarak göreve başlayan ve istisnai memur olanlar neredeyse subaylarla aynı haklara sahiptir. Lojmanda kalabilir, özel eğitim merkezlerinden faydalanabilir. Ancak orduevlerine giriş yapamaz ve misafir evlerinden sadece kendisi yararlanabilir, ailesi bu hakkı kullanamaz.
Devlet memurlarının çalışma saati haftalık 40 olarak belirlenmiştir. Ancak sivil memurlarda haftalık 40 saat çalışma süresi farklılık gösterebilir. Görev yapılan birlik ve bölüme göre mesai saatleri daha fazla uzayabilir ve yoğun bir çalışma temposu oluşabilir. Tüm bunların yanı sıra sivil memurlar genellikle rahat bir çalışma saatine sahiptir.
Nasıl Sivil Memur Olunur?
Sivil memur olabilmek için ortaöğretim, lise, lisans ya da lisansüstü eğitim almış olmak gerekmektedir. Sivil memurlar da tıpkı diğer memurlar gibi KPSS puanına göre atanmaktadır. Her yıl sivil memur alımı yapılır, alımlara başvuran kişilerde KPSS şartı aranır. KPSS şartının yanı sıra 657 sayılı Devlet Memuru Kanunu’nda belirtilen şartların da bulunması gerekmektedir.
Başvurular genellikle kuvvet komutanlığının internet sayfası üzerinden online olarak yapılmaktadır. Başvuruların bitmesinin ardından gerekli şartları taşıyanlar mülakata çağrılır. Mülakatı geçen adaylar sağlık muayenesi olmak için ilgili hastanelere gönderilir. Sağlık muayenesinde herhangi bir sorunu olmayan adaylar, güvenlik ve arşiv soruşturmasından geçirilmektedir. Soruşturma ilgili devlet memurları tarafından yürütülür ve olumlu görülen adaylar sivil memur olarak çalışmaya başlayabilir.
Bir önceki yazımız olan Devlet Memuru Olmaya Engel Teşkil Eden Suçlar Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.