Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Sivil Polis Nasıl Olunur? Görevleri Nelerdir?

Sivil Polis Nasıl Olunur? Görevleri Nelerdir?

Son yıllarda birçok genç polis olmayı istemektedir. Sağlanan imkanlar, vatana hizmet, maaş, lojman vb. avantajlar binlerce kişinin her yıl polis başvurusu yapma sebepleri arasında bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde polis olanların veya polis olmak isteyenlerin merak ettiği konular arasında yer alan sivil polis nasıl olunur ve hangi şartlar gerekir gibi sorularınızın cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Sivil Polis Nasıl Olunur?

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çeşitli suçlarla doğrudan ilgilenen birçok birim bulunur. Narkotik, kaçakçılıkla mücadele, terörle mücadele, turizm, olay yeri inceleme vb. gibi birimler sayesinde suç olayları kısa sürede çözülürken suçlular yakalanmaktadır. Birimlerin bazıları sivil olarak çalışma imkanı bulurken bazı birimler sadece üniforma ve resmi kıyafetleri ile mesaide hazır bulunur.

EGM çatısı altında sivil polislik adı altında bir birim yoktur. Sivil olarak çalışabilen kaçakçılıkla mücadele, çocuk şube, narkotik, asayiş, güvenlik şube vb. birimlerde sivil olarak çalışmak mümkündür. Bir polis memurunun tüm çalışma hayatı boyunca sivil olarak çalışması mümkün değildir. Atanılan merkezde ihtiyaç duyulan alana göre sivil ya da üniformalı çalışılabilir.

Sivil Polis Nasıl Olunur?

Sivil polis olabilmek için öncelikle POMEM veya PMYO gibi okullardan mezun olmak gerekir. Mezun olan polis memurları atandıkları merkezde sivil polis olmak istediğini ifade edebilir ancak ihtiyaçlar doğrultusunda görevlendirme yapılır.

Polis olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekir. TYT – AYT baraj puanına göre başvuru yapılır ve başvuru yapan adaylar arasında seçim yapılır. Tüm kriterleri karşılayan ve sağlık sorunu olmayanlar Polis Akademisi’ne kabul edilebilir.

Sivil Polislerin Görevleri Nelerdir?

Sivil polisler halk arasında gezer, araştırma yapar ve iz sürer aynı zamanda etrafı ve olayları gözlemleyerek şüphelileri tespit eder. Özellikle maç, konser, miting, gösteri vb. kalabalık ortamlarda çok sayıda sivil polis bulunabilir ancak polis olmayan kişilerin sivil polisleri fark etmesi oldukça zordur. Ayrıca sivil polisler, amirlerin doğrultusunda belirli bölgelere gönderilebilir ve burada şüphelilerin izlenmesi istenir.

Sivil polisler yanlarında her zaman silah ve yedek şarjör, kelepçe ve biber gazı taşıyabilir. Halk arasında kamufle olan polisler görev gereği saç – sakal uzatabilir, farklı kimliklere bürünebilir. Dolayısıyla bir sivil polisi fark etmek neredeyse imkansızdır. Polisler simitçi, bilet satıcı, büfe sahibi, taksici vb. çeşitli kimliklerde çalışabilir.

Bir önceki yazımız olan Düz Taban Olmak Polisliğe Engel Midir? Hangi Durumlar Kabul Edilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.