Sözleşmeli Erlerin Sahip Olduğu Haklar
Sözleşmeli Er Nedir?
Belli ücret karşılığında vatani görevini yapan erlere sözleşmeli er denilmektedir. Er ve erbaş kadrosu içerisinde sayılan askerler belli bir süre boyunca görev yaparlar.
Sözleşmeli Askerlerin Hakları
Sözleşmeli erbaş ve erlerin kıyafetleri, normal askerlik görevlerini yapan erlerle aynıdır. Bunun için sözleşmeli erlerin kıyafetlerinde farklı bir amblem olmaz.
Sözleşmeli erlerin kimlik kartları, normal askerliğini yapan erlerle aynıdır.
Sözleşmeli erlerin kullandıkları silahlar, bulundukları kadroda hangi silahlar kullanılıyorsa o silahları kullanırlar.
Sözleşmeli erlerde vatani görevini yapan normal erlerle aynı kışla içerisinde kalır. Aynı yemekleri yer ve yattıkları yedikleri yemekler için ücret ödemezler.
Sözleşmeli erlerde süre 3 yıl olarak belirlenir. 3 yıllık sürenin sonunda tekrar başvuru yapılır ve başvuru işlemi kabul edilirse buna göre yeniden çalışmaya başlarlar. Sözleşme süreleri içerisinde 29 yaşını bitirmemiş olmak ve sıralı üç disiplin amiri tarafından “UZMAN ERBAŞ OLUR” kararı olması gerekir.
TSK’da görevli personelden hizmette bulundukları süre içinde vefat edenlerin eş, çocuk, anne ve babaları ile; malul olanların kendilerine sosyal ve ekonomik destek sağlamak, imkanlar ölçüsünde hukuki destek vermek ve/veya doğal afetler nedeniyle maddi ve manevi zarar görmeleri halinde maddi yardımda bulunarak mağduriyetleri hafifletmek ve dayanışma ruhunu tesis etmek amacıyla kurulan “TSK DAYANIŞMA VAKFI”na üye olmaları durumunda bu kurumca sağlanan imkanlardan sözleşmeli erler de istifade ederler.
Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlardaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına Millî Savunma Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.
Sözleşmeli erlerin her yıl 30 günlük izinleri vardır. Kısa süreli mazeretlerde ise 15 gune kadar izin verilebilir. Sözleşmeli erlerin ana, baba, eş, çocuk ve kardeşlerinin ölümü halinde 10 gün, eşinin doğum yapması halinde 10 gün, yangın, deprem ve su baskını gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içerisinde 30 güne kadar mazeret izni verilebilir. Mazeret izinleri yıllık izinlerden düşülmez.
Bir önceki yazımız olan Sözleşmeli Er Boy – Kilo Tablosu başlıklı makalemizde boy kilo tablosu sözleşmeli er, sözleşmeleli er kilo tablosu ve sözleşmeli er boy kilo hakkında bilgiler verilmektedir.