TSK Akıllı Kart Nedir? TSK Akıllı Kart Başvuru Formu
TSK Akıllı Kart Nedir? Askeri Kimlik Nedir? Askeri Kimliğimi Kaybettim ne yapmam lazım? Askeri Sosyal Tesislere Daimi Giriş kartları Kimlere Verilir? Askeri Sosyal Tesislere Günübirlik Giriş Kartları Kimlere Verilir? TSK Akıllı Kart Merkezi İletişim Adresi Nedir? TSK Akıllı Kart Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Tüm bu soruların yanıtına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
TSK Akıllı Kart Nedir?
Türk Silahlı kuvvetlerinde muvazzaf olarak görev yapan personellere ve yakınlarına verilen ve karta sahip olan kişinin askeri sosyal tesislere giriş yapılabilmesini sağlayan karta denir. TSK akıllı kartları kimin alacağını öğrenmek istiyorsanız gerekli bilgilerin yer aldığı TSK Akıllı Kart Alma Hakkına Sahip Kişiler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Askeri Kimlik Nedir?
Askeri kimlik kartı, kişinin Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yaptığını resmi olarak gösteren bir belgedir. Türk Silahlı Kuvvetleri personelleri, yönetmelik tarafından belirlenen istisnalar saklı olması kaydıyla askeri kimlik kartlarını sivil ya da resmi olarak üzerinde bulundurma haklarına sahiptir. Askeri kimlik fotoğrafı, 3 x 4 cm boyutunda olmalıdır.
Askeri Kimliğimi Kaybettim Ne Yapmam Lazım?
Herhangi bir şekilde askeri kimlik kartını kaybetmeniz durumunda ilk olarak yapmanız gereken gazeteye askeri kimlik kartı ilanı vermeniz gerekiyor. Bu ilanın amacı ise kaybettiğiniz kimliğin hiçbir hükmü olmadığını ve yeni kimlik çıkartmak için en önemli adımdır.
Askeri Sosyal Tesislere Daimi Giriş kartları Kimlere Verilir?
- Asıl hak sahibine
- Asıl hak sahibinin eşine
- Asıl hak sahibinin çocuklarına
- Asıl hak sahibinin anne ve babasına
- Asıl hak sahibinin kardeşlerine
Askeri Sosyal Tesislere Günübirlik Giriş Kartları Kimlere Verilir?
- Çocuklarına ve eşlerine
- Kız kardeşlere
- Mustafi Subaylara
Akıllı Kart Merkezi İletişim Adresi Nedir?
Adres: Devlet Mahallesi, İnönü Bulvarı Bakanlıklar – Çankaya/ Ankara
İletişim Numarası: 0312 402 61 00
TSK Akıllı Kart Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
TSK Akıllı kart sahibi olma hakkınız bulunuyorsa bu kartı almak için yapacağınız başvuruda gereken belgeleri aşağıda sizler için sıraladık.
- Görevdeki/emekli personel, müstafi personel veya sözleşmesi sona ermiş subay/astsubay personel, yabancı askerî personel ve hak sahibi aile fertleri kart başvurularında istenecek gerekli belgeler aşağıda yer almaktadır;
- TSK Akıllı Kart başvuru formu,
- Son 1 yıl içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Kart ücreti dekontu (Başvuru, ücret gerektiren bir kart talep nedenine ait ise Ayrıca kartın başvuruyu kim için yapılıyorsa ona ait TC kimlik numarası),
- Kart çıkartılacak kişi %40 veya daha yüksek oranda engelli ise, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hastanelerden alınan ve Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun sağlık kurulu raporu,(Heyet raporu)
- Velayet, vesayet, evlat edinme, öz anne/baba ilişkilendirilmesi yapılması gereken durumlarda mahkeme kararı.
- Yabancı uyruklu hak sahibi aile fertlerinin kart başvurularında ise; (Bu kişilerin AKS’ye tanıtılabilmesi için aşağıdaki belgelerin (biyometrik özellikli fotoğraf ve kart ücreti dekontu hariç); başvuru yapılan makamlar tarafından görülerek aslıyla aynı olduğuna dair onaylandıktan sonra, TSK Akıllı Kart Yönetim Merkezi Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir. Kişinin AKS’ye tanımlanmasının ardından başvuru yapılan KBGYM tarafından kart başvurusu için veri girişi yapılabilecektir.)
- TSK Akıllı Kart başvuru formu,
- Son 1 yıl içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik özellikli fotoğraf
- Yabancı uyruklu HSAF’ın pasaport fotokopisi,
- Yabancı uyruklu HSAF’ın evlilik cüzdanı fotokopisi (anne ve baba adları içerecek şekilde),
- Görevdeki personelin yabancı uyruklu kişi ile evlenmesi durumunda Genelkurmay Başkanlığınca evliliğin uygun görüldüğüne dair belgenin fotokopisi (MSB yönetici, istisnai memur, sivil öğretim elemanı ve devlet memuru hariç),
- Daha önce T.C. vatandaşı olup, diğer bir ülke vatandaşlığına geçebilmek için bu hakkından vazgeçmiş olan HSAF’lara verilmiş olan mavi kart (eski pembe kart) fotokopisi,
- Varsa Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen yabancı kimlik numarası
- Kart ücreti dekontu (Başvuru, ücret gerektiren bir kart talep nedenine ait ise) istenecektir.
- Tanınmış Kişi Kartı/Yakın Kartı başvurularında;
- Tanınmış Kişi Kartı/Yakın Kartı başvuru formu,
- Son 1 (bir) yıl içerisinde çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik özellikli fotoğraf,
- Kart ücreti dekontu
- Şehit yakını veya gazi olanlardan şehit yakını veya gazi olduğunu gösteren belge istenecektir.
- Yabancı uyruklu kişiler için Tanınmış Kişi Kartı/Yakın Kartı başvurularında; (Bu kişilerin AKS’ye tanıtılabilmesi için aşağıdaki belgelerin (biyometrik özellikli fotoğraf ve kart ücreti dekontu hariç); başvuru yapılan makamlar tarafından görülerek aslıyla aynı olduğuna dair onaylandıktan sonra, TSK Akıllı Kart Yönetim Merkezi Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir. Kişinin AKS’ye tanımlanmasının ardından başvuru yapılan KBGYM tarafından kart başvurusu için veri girişi yapılabilecektir.)
- Tanınmış Kişi Kartı/Yakın Kartı başvuru formu,
- Son 1 (bir) yıl içerisinde çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik özellikli fotoğraf,
- Yabancı uyruklu kişinin pasaport fotokopisi,
- Daha önce T.C. vatandaşı olup, diğer bir ülke vatandaşlığına geçebilmek için bu hakkından vazgeçmiş kişilere verilmiş olan mavi kart (eski pembe kart) fotokopisi,
- Varsa Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen yabancı kimlik numarası,
- Kart ücreti dekontu istenecektir.
Bütün TSK akıllı kart başvuru formları aşağıda sıralanmıştır. Bağlantının üzerine tıklayarak ihtiyacınız olan belgeye ulaşabilirsiniz.
TSK AKILLI KART BAŞVURU FORMU PDF
TSK TANINMIŞ KİŞİ KARTI BAŞVURU FORMU PDF
TSK YAKIN KARTI BAŞVURU FORMU PDF
TSK AKILLI KART ÜRETİM VE/VEYA KULLANIM ÜCRETİ İADE DİLEKÇESİ PDF
TSK Akıllı Kartlarda Kullanılacak Fotoğraf Özellikleri Nedir?
- Görevdeki askerî personelin Askerî Kimlik Kartlarında TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nde ve Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği’nde belirtilen esaslarda ve son rütbede 1 numaralı günlük üniforma (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli için siyah üniforma). Sözleşmeli erbaş/erler için erbaş/er eğitim kıyafeti [Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli için 1 numaralı siyah üniformalı (palet, jile ve boyun bağı ile birlikte)] ile çekilmiş fotoğraf kullanılır.
- Görevdeki askerî personelin, Millî Savunma Bakanlığı/Genelkurmay Başkanlığı izni ile yaptığı görev gereği bıyık ve/veya sakallı olması gerektiği durumlarda, söz konusu görevde kaldığı sürece, Askerî Kimlik Kartlarında bıyık ve/veya sakallı fotoğraf kullanılabilir.
- Görevdeki sivil personelin Askerî Kimlik Kartlarında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’te belirtilen kıyafetle çekilmiş fotoğraf kullanılır.
- Görevdeki personelin aile fertleri, emekli personel, müstafi personel ve sözleşmesi sona ermiş subay/astsubay personel ve bunların hak sahibi aile fertleri ile Tanınmış Kişi Kartı, Yakın Kartı ve Sürekli Giriş Kartı verilecek kişilerin TSK Akıllı Kartlarında kullanılacak fotoğrafları kişinin tanınmasına ve teşhisine elverişli nitelikte olmalı, (Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik esaslarına uygun şekilde) alın, çene ve yüzü açık şekilde görünmelidir.
- Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli olan personel, müstafi personel ve sözleşmesi sona ermiş subay/astsubay personelin TSK Akıllı Kartlarında (İlk TSK Emekli Kartı/Askerî Sosyal Tesislere Günübirlik Giriş Kartı dahil) sivil kıyafetli fotoğraf kullanılır.
- Görevdeki askerî personel hariç TSK Akıllı Kartlarında hiçbir üniformalı resim kullanılmaz.
- Yabancı askerî personelin TSK Akıllı Kartlarında üniforma ile çekilmiş fotoğraf kullanılır.
- Fotoğraflar biyometrik özellikte olmalıdır. Pul fotoğraflar kesinlikle kabul edilmeyecektir.
- Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmamalıdır. Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır. Fotoğraf üzerinde çekim stüdyosuna ait reklam, marka, yazı, şekil, imza, zımba, iğne deliği veya mühür bulunmamalıdır.
- Fotoğraf kontrastı iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır.
- Gözler açık konumda olmalı ve net olarak görünmelidir. Saçlar gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalıdır.
- Başın konumu dik olmalı, baş herhangi bir yöne dönük olmamalıdır. Fotoğraf doğal bir yüz ifadesiyle, gülme vb. mimikler olmadan ağız kapalı hâlde çekilmiş olmalıdır.
- Fon, beyaz ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır.
- Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta “kırmızı göz” ışık hatası bulunmamalıdır.
- Gözler net bir şekilde görünmeli, gözlük camı üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gözlük camının kenarı veya çerçevesi gözleri kapatmamalıdır.
- Kişinin zorunlu olarak kullandığı numaralı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında, fotoğrafta şapka, başlık, kep, hemşire kepi, Ataşe/Emir Subayı/Astsubayı kordonu (askerî öğrenciler hariç) vb. aksesuar kullanılmamalıdır.
- Fotoğraflar son 1 (bir) yıl içerisinde çekilmiş ve doğal olmalıdır. Fotoğraf düzenleme programlarıyla herhangi bir değişiklik yapılmamış olmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.