Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Türkiye, Katar’a asker göndermeyi kabul etti

Türkiye, Katar’a asker göndermeyi kabul etti

Hükümet, gündemin alt sıralarında bulunan, Katar’da TSK unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşmanın TBMM Genel Kurulu gündeminde öne çekilerek bugün ele alınmasını önerdi.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Genel Kurul’da yapılan oylamada AK Parti’nin grup önerisinin kabul edildiğini açıkladı.
TEZKERE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Katar Arasında Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması ile Anlaşmanın Tadili Hakkında Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.
KATAR’A ASKERİ DESTEK

“Misyon” başlığında birliğin asli görevi “gerçekleştirilecek müşterek, birleşik tatbikatlar ve eğitimler vasıtasıyla Katar’ın savunma imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesini desteklemek; her iki tarafın da mutabakatına tabi olarak, diğer ülkelerin silahlı kuvvetleri ile eğitim, tatbikatlar icra etmek ve üzerinde mutabık kalınacak terörizmle mücadele ile uluslararası barışı destekleme harekatlarına katkı sağlamak ve iki tarafın yazılı mutabakatı ile uygun bulunacak diğer görevler” olarak tanımlanıyor.
KATAR’DAKİ TÜRK ÜSSÜ 5000 BİN KİŞİLİK
Halihazırda Katar’da inşa edilen üste 200 Türk askeri danışman bulunuyor. Üs 5000 kişilik personelin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı. Anlaşmanın Meclis’ten geçmesinin ardından Katar’daki Türk askerinin sayısının bu rakama ulaşması bekleniyor.
kata asker takviyesi

KATAR İLE JANDARMA İŞBİRLİĞİ

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü’nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

TBMM’DE KATAR HAMLESİ

Türkiye Cumhuriyeti Jandarma Genel Komutanlığı ile Katar Devleti İç Güvenlik Kuvvetleri arasında tesis edilecek iş birliğinin prensip ve çerçevesini belirlemek maksadıyla hazırlanan protokol ile eğitim faaliyetlerinin planlama, koordinasyon ve icrasına ilişkin hususlar ve tarafların görev ve sorumlulukları belirlendiği kaydedildi.
İki ülke protokol çerçevesinde şu alanlarda iş birliği yapılacak:
– Birlik, karargah ve kurumlara ziyaretler,
– Tarafların okul, eğitim merkezi ve birliklerinde karşılıklı verilecek eğitim (lisan eğitimi dahil) ve öğretim,
– İç güvenlik eğitimi, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele eğitimi, toplumsal olaylara müdahale eğitimi, askeri kolluk görevlerine yönelik eğitimler ve mobil eğitim timi görevlendirmeleri,
– Her iki tarafın birlik, karargah ve kurumlarında verilecek görev başı eğitimi,
– Tarafların okul, eğitim merkezi ve birliklerinde karşılıklı verilecek kurslar,
– Eğitimde kullanılan teçhizat ve eğitim yardımcı malzemelerinin geliştirilmesinde karşılıklı yardımlaşma,
– Müşterek konularda tecrübe ve bilgi mübadelesi ile teknolojik iş birliği,
– Eğitim-öğretim ve teknik-lojistik konularda bilgi ve tecrübe aktarımı maksadıyla “danışmanlık hizmeti” sağlanması,
– Genelkurmay Başkanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumlarında eğitim, öğretim ve kurs görmek üzere personel gönderilmesi.

“TÜRKİYE, KATAR İLE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRECEK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam Katar’a uygulanan yaptırımları doğru bulmadığını, Türkiye’nin Katar ile ilişkilerini geliştirerek sürdüreceğini söylemişti.

Bir önceki yazımız olan Özel Kuvvetler Alım Şartları başlıklı makalemizde bordo bereli giriş şartları, nasıl gireri özel kuvvetlere ve özel kuvvetler alım şartları hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.