Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Uzman Çavuş İstifa Edebilir Mi? İstifa Eden Uzmanlar Geri Dönebilir Mi?

Uzman Çavuş İstifa Edebilir Mi? İstifa Eden Uzmanlar Geri Dönebilir Mi?

3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunları doğrultusunda istihdam edilen uzman çavuş, uzman erbaş ve uzman onbaşı personelleri ülkenin her yerinde görev yapmaktadır. Ancak başta ailevi sebepler olmak üzere çeşitli nedenler uzman çavuş istifa konusunu gündeme getirir. Uzman çavuşların istifa edebilmesi ya da işe geri dönebilmesi durumu bazı şartlara bağlıdır.

Uzman Çavuş İstifa Etme Durumları

Uzman erbaş, on başı ya da çavuş olan personelin tüm hakları 3269 sayılı kanunla belirlenmiştir. Bu kanuna göre uzman çavuşların başta silah taşıma olmak üzere birçok yetkisi bulunmaktadır. Uzman çavuş (Erbaş) kendilerine veren görevi diğer askeri personeller gibi uygulamalıdır.

Uzman çavuşluk görevine devam eden personel, belirli aralıklarla düzenlenen astsubaylığa geçiş sınavlarına girebilir. Sınavdan başarıyla geçen personel astsubaylık eğitiminden sonra uzman çavuşluğu bırakır. Ancak astsubay eğitimi alan uzman çavuşların hakları, astsubay sınıfında değerlendirilmez ve uzman erbaş hakları devam etmektedir.

Uzman Çavuş İstifa Edebilir Mi?

Göreve başlayan uzman çavuşlar, ilk beş ay içerisinde herhangi bir sebep ya da bahane göstermeksizin işinden istifa edebilir. Askerlik görevini yapamayacağını düşünenler ya da farklı sebeplerle işinden ayrılmak isteyenlere bu hak tanınmıştır. Aynı zamanda görev süresince herhangi bir zamanda istifa etme hakları mevcuttur ancak bir sebep gösterilmesi gerekir.

Ailesinden uzakta kalan personelin uzman çavuş istifa başvurusu yaptığı sıklıkla görülür. Aynı zamanda maddi ve diğer sebepler de uzman çavuşların istifa etme sebepleri arasındadır. Geçtiğimiz yıllarda iki yıl boyunca uzman çavuş olarak görev yapan kişiler, iki yıl sonunda farklı bir kadro ile devlet kurumlarına atanmaktaydı.

2016 yılında değişen kanun ile birlikle iki yıl olan görev süresi yedi yıla çıkarılmıştır. Buna göre yedi yıl boyunca görevini başarıyla yerine getiren uzman çavuşlar farklı devlet kadrolarında işe başlayabilir.

Uzman Çavuşlar Geri Dönebilir Mi?

Uzman çavuşluktan istifa ettikten sonra görevine yeniden başlamak isteyen binlerce kişi bulunur. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kuralları oldukça katıdır bu nedenle istifa eden uzman çavuşlar işe geri alınmayabilir.

Uzman çavuşluktan istifa edenler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince farklı kadrolarda çalışma hakkına sahiptir. Ancak açıktan atama kadrosu %2 ile belirlendiği için çok az kişi memuriyet hakkına sahip olmaktadır.

Devlet kurumları ve bazı kolluk kuvvetleri zaman zaman uzman çavuşluktan istifa eden kişileri işe almaktadır. Örneğin, istifa eden personel bekçi olma şartlarını taşıyorsa meslek seçimini bekçilikten yana kullanabilir.

Bir önceki yazımız olan Uzman Çavuş Boy Kilo Tablosu ve Jandarma Boy-Kilo Tablosu başlıklı makalemizde jandarma uzman boy, jandarma uzman boy kilo oranları ve jandarma uzman boy kilo tablosu hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Murat dedi ki:

    Merhabalar Kkk intibah döneminde fesih edip ayrıldım peki jandarmaya basvuru yapabilir miyim

  2. Mustafa dedi ki:

    Merhaba ben uzman çavuşluktan kendi isteğim ile istifa edersem kamu kurumlarında çalışabilirmiyim çalışamazmıyım net bir cvb almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

  3. ABDULLAH dedi ki:

    HAKLI BİR SEBEP GÖSTERİLEREK İSTİFA EDİLMESİ MÜMKÜNDÜR DİYE YAZMIŞSINIZ? BU JANDARMA DA UZMAN ÇAVUŞ OLARAK GÖREVDEYKEN MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞININ YAPMIŞ OLDUĞU MUVAZZAF ASTSUBAYLIK MÜLAKATINI BAŞARIYLA TAMAMLAYIP VE KAZANMIŞSAK EĞER JANDARMADAN İSTİFA ETMEMİZ İÇİN BİR NEDEN BELİRTİR Mİ? YANİ JANDARMADAN İSTİFA ETMEK İSTERSEK BU BİR SEBEP OLARAK GÖZ ÖNÜNE ALINIR MI? ALINMADIĞI TAKTİRDE YASAL YOLLARA BAŞVURURSAK KAZANMA ŞANSIMIZ NE KADAR? TEŞEKKÜR EDERİM.

  4. AKIN dedi ki:

    Kpss ile başka bir kuruma ataması olan uzman erbaş ne zaman istifa eder? İstifa işlemleri süresi ne kadardır? İstifa ettikten sonra diğer kuruma başlamadan herhangi bir problem olur mu?