Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Yoklama Kaçağı Yurt dışına Çıkabilir mi?

Yoklama Kaçağı Yurt dışına Çıkabilir mi?

Ülkemizde yoklama kaçağı, bir başka deyişle bakaya durumda olan kişilerin sayısı bugün için milyonlarla ifade ediliyor. Yoklama kaçaklarına ilişkin yasa tasarısı, meclisin her dönem gündeminde yer almayı başardı. Son olarak bu konuda 2010 yılında önemli bir düzenleme gerçekleşti. Bu resmi düzenlemeye rağmen pek çok yoklama kaçağı için pasaport çıkarıp yurt dışına çıkabilme konusu tam bir muamma.

Asker Kaçağı Yurt dışına Çıkabilir mi?

Ülkemizde genellikle bakaya durumuna ilişkin cevabı netleşmemiş sorular bulunuyor. Bu sorulara sağlıklı yanıtlar verebilmek adına, her şeyden önce asker kaçağı ile yoklama kaçağı kavramlarını birbirinden net şekilde ayırmak gerekiyor. Asker kaçağı askerlik yeri belli olmuş aday kişinin bir hafta içinde söz konusu birliğine teslim olmama durumudur. Askerlik zamanı gelmiş, gerekli yoklamaları yapmış, varsa tecil işlemlerini sonlandırmış kişilerin askerlik yerleri artık netleşir. Buna rağmen birliğine teslim olmayan kişiler artık asker kaçağı sıfatıyla aranır. Herhangi bir mazeret bildirmeksizin, birliğine teslim olmayan askerler, çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalır. Bu kişilerin yurt dışına çıkma olasılıkları bulunmamaktadır.

Kaçaklar, yurt dışına çıkacakları esnada deşifre olurlar ve doğrudan birliklerine teslim edilirler. Asker kaçağı havaalanında yakalanma riskiyle her daim karşı karşıyadır. Asker kaçakları yakalandıkları zaman, söz konusu dönemle ilgili hastalık, ölüm vs. kabul edilebilir mazeretlerini sunmak durumundadır. Oysa bakaya ya da yoklama kaçağı, daha rutin ve yaygın bir durumdur.

Askerlikle ilgili temel koşulları karşıladığı halde herhangi bir başvuruda bulunmayan herkes yoklama kaçağı olarak kabul görür. Askerlik işlemlerini başlatan kişiler ise bakaya durumundan çıkarlar. Özel koşullara sahip olan, herhangi bir rahatsızlığı bulunan ya da okulu devam eden kişiler, güncel durumları hakkında askerlik şubelerini bilgilendirmek zorundadır.

Yoklama Kaçağı Pasaport Alabilir mi?

Yoklama kaçakları ya da tecilli olanlar yurt dışına çıkabilir mi sorusu, 2010 yılındaki yasayla beraber net biçimde yanıt bulmuş oldu. 2010 senesinden önce yoklama kaçağı olan kişiler, yurt dışına kesinlikle çıkamıyordu; fakat yapılan düzenlemeyle birlikte artık bu konuda herhangi bir engel bulunmuyor. Yoklama kaçağı olan kişiler rahatlıkla yurt dışına seyahat edebiliyor. Kişi pasaport almak için Emniyet Müdürlüğünün ilgili şubesine başvurduğunda herhangi bir problemle karşılaşmamaktadır.

Bu yasa kapsamında, değişikliğe uğramadan herhangi bir otoritenin, özel suçlar hariç, pasaporta el koyma olasılığı yoktur. Yoklama kaçağı olan kişiler yeni pasaport başvurusu için emniyete gittiğinde, rutin bir işlem olarak askerlik şubesine teslimleri gerçekleştirilir. Bu tümüyle formalite bir işlemdir ve pasaport çıkarılmasına engel teşkil etmemektedir. Tutanakla birlikte yükümlüye yeni bir 15 günlük süre tanınır. Bu süre içerisinde de gerekli pasaport işlemlerini yeniden emniyete giderek halletmek mümkündür.

Bir önceki yazımız olan Asker Arkadaşlarımı Nasıl Bulabilirim? Onlara Nasıl Ulaşırım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.